14 Mart 2016 Pazartesi

Mimari Alanında Artırılmış Gerçeklik Kullanımı


Artırılmış gerçeklik donanım ve yazılımlarındaki gelişmeler mimarlık alanında da uygulamaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Artırılmış gerçeklik teknolojisindeki gelişmelerle mimari görselleştirme ve tasarım süreçlerinde daha ileri seviyelere gelinebileceği öngörülmektedir. Mimari alanı birçok konum, yer ve üç boyutlu görselleştirme bilgisine ihtiyaç duymaktadır.
İnşa edilmesi düşünülen bir yapının, geometrik ve mimari bilgilerin de desteğiyle, inşa edilmesi düşünülen alanda nasıl görüneceği artırılmış gerçeklik vasıtasıyla 3B olarak yansıtılabilir. Ayrıca aynı geometrik ve mimari teknik ile 3B olarak iç mimari alanında da artırılmış gerçekliği kullanmak mümkündür.
Artırılmış gerçeklikten elde edilen dijital bilginin verimli bir şekilde kullanılabilmesi için gerçeğe en yakın hissettiren görselleştirme platformlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Bu da var olan uygulama ve platformların araştırılmasıyla mümkün olmaktadır.[1] Artırılmış gerçekliğin mimaride kullanımı ile ilgili çok sayıda uygulama bulunmaktadır. Bunların öne çıkanları aşağıdaki gibidir;
·         Fibrasa Connection Projesi: Vitória'da bulunan Königsberger Vannucchi Mimarları, Rossi Fibrasa, Espírito Santo tarafından tasarlanan connection projesine Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyadaki en büyük marker ünvanı verilmiştir. Sanal gerçeklik öğeleri ve bütünleştirilmiş bir teknolojiyle oluşturulan binanın artırılmış gerçeklik lansmanı yenilikçi bir şekilde kullanılmıştır.


Şekil 1: Fibrasa Connection Marker
Kaynak: http://openbuildings.com/buildings/fibrasa-connection-3d-model-profile-2531, Erişim Tarihi:10.04.2015

Şekil 2: Fibrasa Connection Artırılmış Gerçeklik Uygulandıktan Sonraki Görüntüsü
Kaynak:http://www.augmentedplanet.com/2010/08/the-worlds-largest-augmented-reality-project/, Erişim Tarihi:27.02.2015.
Müşteriler ve potansiyel alıcılar Fibrasa Connection projesi sayesinde, inşa edilmeden önce binayı görebilme fırsatına sahip olabildiler. [2] Fibrasa Connection Projesi’ne ait işaretleyici şekil 1’de ve Fibrasa Connection artırılmış gerçeklik uygulandıktan sonraki görüntüsü şekil 2’deki gibidir.
·         Arthur Uygulaması:  Arthur (Mimarlık için artırılmış yuvarlak masa çalışması ve şehir planlama projesi ) disiplinler arası bir araştırma projesi olarak tasarlanmıştır. Teknoloji geliştiricileri ve son kullanıcılar (mimarlar) arasında ortaklaşa gerçekleştirilen bir projedir.  Kısmi oranda Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Aşağıdaki şekil 3’de kullanıcılarına ait ekran görüntüleri bulunan projenin amacı gerçek dünya ve sanal dünya arasında bir köprü kurmaktır. Bununla birlikte 3 boyutlu nesnelerle kullanıcılara sanal bir çalışma ortamı sunmaktadır.  [3]

Şekil 3: Arthur Uygulaması
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=v4sK7q70dT8, Erişim Tarihi:27.02.2015.
Tamamen işaretleyicilerle çalışan ve gerçekte var olmayan görüntüleri kullanıcısına şekil 17’de olduğu gibi sunan arthur uygulamasının mimarlık alanında ilerleyen dönemlerde kullanılacağı ön görülmektedir.

Bonus Olarak Videosu:




[1] Xiangyu Wang, “Augmented Reality in Architecture and Design Potentials and Challenges for Application”, International Journal of Architectural Computing, Vol. 7, 2009, s.315.
[3] Michael Storring v.dğr., “Augmented Round Table for Architecture and Urban Planning”, Computer Vision and Media Technology, Aalborg University, Denmark  Collaborative Virtual and Augmented Environments Department, FİT, Sankt Augustin, Germany  Foster and Partners, London, UK  , 2014, s.1.


YAZAR:
FATİH BİLİCİ

bilicifa@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder