10 Mart 2016 Perşembe

Akıllı Gözlüklerle Artırılmış Gerçeklik Kullanımı


Akıllı gözlükler İnsanoğlunun bilim kurguya en çok yaklaştığı teknoloji ürünü olarak tanıtılmaktadır.  Bu gözlüklerle hava durumunu, yağmur yağma olasılığını, ulaşım hatlarının durumunu, alternatif güzergâhları, sokakta afişini gördüğünüz şarkıcının bir şarkısına anında ulaşabilmeyi, insan yüzlerini tanıyabilmeyi vb. durumlara anında ulaşabilmek mümkün oluyor. Bu gözlükler bir bilgisayar veya telefonla ulaşılabilecek her şeyi kullanıcısına sunmaktadır, hem de en pratik haliyle. Genelde android işletim sistemine uyumlu bu gözlüklerde 3g ve 4g internet bağlantısı ön kamera ve hareketli sensörler bulunmaktadır. Kullanıcılar, kamerayla video ve fotoğraf çekebiliyor. Sensörler sayesinde bulundukları ortam hakkında bilgi alabiliyor. Akıllı gözlükler konusunda en bilinen ve reklamlarıyla karşılaşılan örnek şekil 10’da örneği bulunan Google Gözlüklerdir.
Google Glass: Şekil 10’da bir örneği bulunan Google Glass kullanılan herhangi bir gözlük gibi göze takılabilen ufak bir bilgisayar işlevi görmektedir. Bu bilgisayar akıllı telefonlar ile gerçekleştirilen tüm işlemleri ses tanıma özelliği sayesinde gerçekleştirme imkânı sunuyor. Bu sayede kullanıcılar elini cep telefonuna götürmeden ulaşmak istediği her türlü bilgiye Google Glass’a verilen komutlar aracılığıyla ulaşılabiliyor. Kullanıcılar Dilerse aşağıda komutlarla gözlüğün aşağıdaki işlemleri yapmasını sağlayabiliyor; [1]
·         “Ok Glass Google…” : Bu komutla Google’da arama yapılabiliyor.
·          “Ok Glass Take a Picture”: Resim çekme komutu.
·           “Ok Glass Record a Video”: Video kaydı için başlatma komutu.
·         “Ok Glass Send a Message to…”: “Mesaj göndermek için önce göndermek istenilen kişinin adını ardından da mesajı girildiğinde mesaj göndermektedir.”
·          “Ok Glass Make a Call to…”: Bu komuttan sonra aranmak istenilen kişinin ismi söylenerek görüşme gerçekleştirilebilmektedir.
·         “Ok Glass Make a Video Call…”: Görüntülü olarak görüşülmek istenilen kişinin adı söylenerek görüntülü konuşma başlatılmaktadır.

Şekil 10 : Google Gözlük

·         “Ok Glass Get Directions to…”: Komutun sonunda ulaşılmak istenilen yer söylendiğinde, Akıllı gözlük GPS desteğiyle şekil 10’da bulunan örnekte görüldüğü üzere yol tarifi vermektedir.
·         “Ok Glass Get Directions to…”: Komutun sonunda ulaşılmak istenilen yer söylendiğinde, Akıllı gözlük GPS desteğiyle şekil 11’de bulunan örnekte görüldüğü üzere yol tarifi vermektedir.

Şekil : Google Gözlük Yol Tarifi
Kaynak:http://www.dailytech.com/Great+Expectations+The+Rise+and+Fall+of+Google+Glass+Explorer+Edition/article37080.htm, Erişim Tarihi:22.02.2015.
Microsoft Hololens: 2015 yılı ocak ayında Microsoft, Hololens adlı gözlüğü tanıtmıştır. Herhangi bir ara yüzü bulunmayan bu gözlükte, hologramların oluşturulması ve şekillendirilmesi görme, hareket ve ses tabanlı gerçekleştirilmektedir. “Gözlük yüksek kalitede görüntüler elde edebilmek amacıyla üzerine entegre edilmiş holografi işleme ünitesine (HPU) ve işlemciye sahiptir. Ayrıca, Microsoft, NASA ile Mars’a gönderilecek araçlarda Hologram uygulamalarının kullanılabilirliği üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.” Hololens’in hangi uygulamaları içereceği, satışa çıkma tarihi ve fiyatı gibi özellikler henüz belli olmamakla birlikte, günlük yaşamın bir parçası haline geldiğinde, insanların yaşam biçimlerini derinden etkileyebileceği söylenebilir.  [2] Microsoft tarafından yayınlanan demo görüntülerden Microsoft Hololens’e ait görsel aşağıdaki şekil 12’deki gibidir.

Şekil : Microsoft Hololens Ekran Görüntüsü

Şekil 12’de ekran görseli bulunan Microsoft Hololens uygulaması içerisinde aynı zamanda skype görüşmeleri, uzaktan tarif ve yönlendirme yapılabilmektedir. Bunlara ek olarak kullanıcının etrafını hologramlarla çeviren uygulama artırılmış gerçekliğin imkânlarının çok büyük bir kısmını kullanıcılarına sunmaktadır.
Google firmasının haricinde benzer özelliklere sahip, Sony Smart Eyeglass, Toshiba, Epson Moverio, Atheer One gibi akıllı gözlükler bulunmaktadır. Artırılmış gerçeklik konusunda en bilinen ve en popüler uygulamalar şu anda akıllı gözlüklerdir. Akıllı gözlüklerin giyilebilir teknoloji alanında da geleceğe dönük oldukça popülerleşeceği düşünülmektedir.




Şekil  : Atheer One Akıllı Gözlük  Uygulaması Ekran Görüntüsü
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=t0onzbgnjıq, Erişim Tarihi:25.03.2015
Sanal sözleşme uygulaması bulunmaktadır. Bu da gelecekte fiziksel evrak yükünün ortadan kaldırılmasına, ilerleyen dönemlerde sözleşmelerin de sanal olarak gerçekleşterilebileceği fikrini güçlü kılmaktadır.




Video: MICROSOFT HOLOLENS TANITIM VİDEOSU



[2] Hakan Altınpulluk - Mehmet Kesim, Geçmişten Günümüze Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarında Gerçekleşen Paradigma Değişimleri, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi, Uzaktan Eğitim Bölümü, Eskişehir, 2015, s.5

YAZAR:
FATİH BİLİCİ

bilicifa@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder